<h2>Γεώργιος Μ. Βασιλείου</h2><p> Η παροχή πρωτοβάθμιας υγείας υψηλού επιπέδου σε βρέφη- νήπια και παιδιά. Η εξειδικευμένη παροχή φροντίδας σε προβληματικά νεογνά. Η καλύτερη δυνατή ικανοποίηση γονιών και παιδιού. Σεβασμός στους γονείς και τους μικρούς ασθενείς.</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.vasiliouneognologos.gr/more.php?l=el&id=3429' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Γεώργιος Μ. Βασιλείου</h2><p>Η παροχή πρωτοβάθμιας υγείας υψηλού επιπέδου σε βρέφη- νήπια και παιδιά. Η εξειδικευμένη παροχή φροντίδας σε προβληματικά νεογνά. Η καλύτερη δυνατή ικανοποίηση γονιών και παιδιού. Σεβασμός στους γονείς και τους μικρούς ασθενείς.</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.vasiliouneognologos.gr/more.php?l=el&id=3429' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
Αρθρα & Συμβουλές {"hide":"true"}
Άρθρα & Συμβουλές
 
ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Είναι σημαντικό παρά  τις τεχνολογικές και ιατρικές εξελίξεις να παραμείνουμε πιστοί σε κάποιες αναντικατάστατες αξίες όπως είναι ο μητρικός θηλασμός. Ένα θεμελιωμένο «δικαίωμα» για κάθε νεογνό και κάθε μητέρα. Είναι γνωστό βέβαια ότι  ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τη συνέχεια αυτής της φυσικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μητέρας και νεογνού από τότε που εκείνο βρισκόταν στην κοιλιά της και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ψυχικό δεσμό ανάμεσα τους, στη συνέχεια της κοινής τους ζωής.
 
Παραγωγή Μητρικού Γάλακτος
Αμέσως μετά τον τοκετό και την αποβολή του πλακούντα απελευθερώνονται στον οργανισμό της γυναίκας δυο ορμόνες, η προλακτίνη  και η οξυτοκίνη.Οι ορμόνες αυτές παράγονται στην υπόφυση, έναν αδένα που βρίσκεται στον εγκέφαλο. Την εντολή όμως για το ξεκίνημα της παραγωγής του γάλακτος τη δίνει το ίδιο το μωρό με το θηλασμό.
 
Η προλακτίνη ή «ορμόνη της μητρότητας» απελευθερώνεται στον οργανισμό σας κάθε φορά που θηλάζετε, «διατάζοντας» το στήθος να παράγει αρκετό γάλα για τον επόμενο θηλασμό.
 
Η οξυτοκίνη ή «ορμόνη της αγάπης», βοηθά στην απελευθέρωση του γάλακτος, όταν το μωρό θηλάζει ενώ εκκρίνεται ακόμα και στο άκουσμα του κλάματος του μωρού. Επίσης είναι η ορμόνη που εντείνει το συναίσθημα της αγάπης και στοργής προς το παιδί σας.
 
Το πύαρ είναι το πρώτο γάλα που παίρνει το νεογέννητο. Είναι αυτές οι πρώτες σταγόνες, με κίτρινο χρώμα και πιο πυκνή υφή, που περιέχονται στο μαστό της γυναίκας και εκκρίνονται τα πρώτα εικοσιτετράωρα από τη γέννηση. Η  ποσότητα του είναι μικρή, αλλά η αξία του μοναδική γιατί είναι πλούσιο σε λευκώματα, άλατα και βιταμίνες ενώ περιέχει και πολλά αντισώματα, ουσίες που κάνουν τα μωρά ανθεκτικά στις λοιμώξεις.
 
Την τρίτη μέρα περίπου από τη γέννηση του μωρού η σύσταση του γάλακτος διαφοροποιείται. Γίνεται λεπτόρρευστη και το χρώμα πιο διάφανο και περιέχει σε μοναδική αναλογία λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες, άλατα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντισώματα. Αυτή η μοναδική  περιεκτικότητά του είναι που το εδραιώνει ως αναντικατάστατη τροφή για το νεογέννητο.
 
Πλεονεκτήματα Μητρικού Θηλασμού
Για το μωρό:
- Προφυλάσσει από αλλεργίες (όπως άσθμα και έκζεμα).
- Προστατεύει από λοιμώξεις (αναπνευστικού - γαστρεντερικού).
- Ενισχύει την πνευματική ανάπτυξη (έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο IQ).
- Ενισχύει την ψυχική ανάπτυξη (η στενή και συχνή σωματική επαφή με τη μητέρα δημιουργεί παιδιά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση που γίνονται πιο ανεξάρτητα).
- Είναι εύπεπτο με αποτέλεσμα να μειώνει τους κολικούς.
- Έχει μακροχρόνια πλεονεκτήματα για την υγεία του παιδιού σας (επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο Μ.Θ. προφυλάσσει από την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιοπάθειες και από τον παιδικό καρκίνο).
- Έχει την καταλληλότερη σύσταση για το νεογνό.
 
Για τη μητέρα:
- Βοηθά στην παλινδρόμηση της μήτρας μετά τον τοκετό.
- Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
- Είναι φθηνό και πάντα διαθέσιμο.
- Είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία και δεν χρειάζεται καμία ετοιμασία .
- Προστατεύει από την οστεοπόρωση (οι γυναίκες που έχουν θηλάσει προσβάλλονται σε μεγαλύτερη ηλικία και σπανιότερα).
- Ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους.
- Βοηθά στην ευκολότερη απώλεια του περιττού βάρους
 
Συμβουλές για επιτυχή θηλασμό
- Άμεση έναρξη του θηλασμού, ακόμη και αμέσως μετά τον τοκετό.
- Οι θηλές πριν το θηλασμό, πρέπει να πλένονται μόνο με λίγο νερό. Αποφεύγετε τελείως τη χρήση σαπουνιού ή οινοπνεύματος στο στήθος  για να μην αφυδατωθεί η θηλή. Σαπούνι και νερό χρησιμοποιείστε μόνο μια φορά την ημέρα κατά τη διάρκεια του μπάνιου καθαριότητας.
- Να χρησιμοποιείτε κατάλληλο σουτιέν κατά την περίοδο θηλασμού, το οποίο θα συγκρατεί το στήθος σας, χωρίς να το πιέζει , ενώ φροντίστε να διατηρείτε τις θηλές σας στεγνές και καθαρές .
- Εξασφαλίστε σωστή και αναπαυτική θέση θηλασμού. Για να το πετύχετε αυτό, κρατάτε το στήθος σας με το ένα χέρι και με το άλλο τον αυχένα ή την πλάτη του μωρού σας. Δε δίνετε το στήθος στο μωρό, αλλά φέρνετε το κεφαλάκι του μωρού προς το στήθος σας, ώστε το μάγουλό του, να αγγίζει το μαστό σας. Όταν θηλή και ανοικτό στόμα του μωρού είναι στην ίδια γραμμή, σπρώχνετε ελαφρά το κεφαλάκι του με σκοπό  να αρπάξει όχι μόνο τη θηλή αλλά και μεγάλο μέρος θηλαίας άλου (η σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή). Κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορείτε να είστε είτε καθιστή, χρησιμοποιώντας μαξιλάρια στα πόδια σας , ή ανασηκώνοντας το ένα σας γόνατο για να στηρίξετε το σώμα του είτε μπορείτε να είστε σε πλάγια ξαπλωμένη θέση με το μωρό αντικριστά στο στήθος γυρισμένο στο πλάι  (η θέση αυτή εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική τομή).
- Η απομάκρυνση του μωρού από το στήθος πρέπει να γίνεται, βάζοντας το δάκτυλό σας στο στόμα του νεογνού και ποτέ τραβώντας το από το στήθος, γιατί αυτό θα τραυματίσει τις θηλές.
- Σε περίπτωση τραυματισμού της θηλής, δε διακόπτετε το θηλασμό. Τραυματισμένες θηλές ή πόνος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, σημαίνει λανθασμένη τεχνική. Στην περίπτωση αυτή βγάλτε το μωρό από το στήθος και προσπαθήστε να το τοποθετήσετε ξανά έως ότου να πετύχετε τη σωστότερη θέση και στάση ή ζητήστε βοήθεια από έμπειρο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
- Σε περίπτωση αιμορραγίας, επειδή το μωρό σε περίπτωση που καταπιεί αίμα κάνει εμετό μπορεί να γίνει διακοπή 1 - 2 θηλασμών, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο.
- Σε περίπτωση πυρετού από αποδεδειγμένη ίωση (συνάχι κλπ) δε διακόπτουμε το θηλασμό. Η ίωση αν μεταδοθεί, θα μεταδοθεί από τα χνώτα σας,  γι΄ αυτό συνιστάται η χρήση  μάσκας, να  ασχολείστε λίγο με το μωρό και να συνεχίσετε με το θηλασμό.
- Σε περίπτωση πόνου, υπερφόρτωσης, άσηπτης μαστίτιδας με λίγο πυρετό (γαλακτοφορίτιδα) επίσης δε διακόπτετε το θηλασμό. Ίσα ίσα που ο θηλασμός θα σας βοηθήσει στη λύση του προβλήματος. Σε περίπτωση φλεγμονώδους μαστίτιδας απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό σας.
- Μη βάζετε στις ερεθισμένες θηλές ουσίες που τις ξηραίνουν. Αν δεν γίνει καινούριο τραύμα, το παλιό θα επουλωθεί μόνο του. Μην ξεπλένετε τις θηλές σας μετά το θηλασμό, γιατί το γάλα σας με τις ουσίες που περιέχει δρα απολυμαντικά, ενώ το σάλιο του μωρού σας περιέχει ένζυμα που επιταχύνουν την επούλωση των πληγών. Εάν επιθυμείτε, χρησιμοποιείστε μια κρέμα λανολίνης που συχνά προσφέρει ανακούφιση.
- Να θυμάστε πάντα ότι ο μητρικός θηλασμός είναι απεριόριστος και ελεύθερος. Είναι αναμενόμενο τις πρώτες μέρες τα γεύματα του μωρού σας να είναι ακατάστατα και να προβληματίζεστε ή να αναρωτιέστε αν το μωρό σας είναι χορτάτο ή τι πρέπει να κάνετε όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα ξανακλάψει. Η απάντηση είναι μία: βάλτε το στο στήθος σας όσες φορές το ζητάει και αποφύγετε να δώσετε συμπλήρωμα γάλακτος ή άλλα υγρά.
- Στην αρχή ίσως χρειαστεί να θηλάζετε και από τους δύο μαστούς σε κάθε γεύμα, ενώ όσο περνούν οι μέρες και η ποσότητα του γάλακτος αυξάνεται, θα είναι αρκετό το μωρό σας να θηλάζει μόνο από τη μία πλευρά κάθε φορά.
- Σε περίπτωση υπερφόρτωσης των μαστών (ιδιαίτερα το 3ο - 4ο εικοσιτετράωρο) κάντε πριν το θηλασμό ένα ελαφρύ μασάζ, ώστε να μπορέσει το μωρό να θηλάσει ευκολότερα. Ενώ μετά τον θηλασμό, εάν αισθάνεστε ακόμη το στήθος σας βαρύ, επαναλάβετε το μασάζ με σκοπό να αφαιρέσετε το γάλα που έχει παραμείνει στο στήθος σας.
- Στις εισέχουσες ή επίπεδες θηλές θα πρέπει να ξεκινήσετε την προετοιμασία τους για το μητρικό θηλασμό ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πάντως σε καμία περίπτωση μην απογοητεύεστε. Εκτός από ακραίες περιπτώσεις, κάθε γυναίκα μπορεί να θηλάσει το παιδί της.
 
Σε κάθε περίπτωση και σε οποιοδήποτε πρόβλημα που πιθανόν αντιμετωπίσετε, το σημαντικότερο όλων είναι να μην απογοητευτείτε. Αναζητήστε βοήθεια και υποστήριξη και σιγά- σιγά όλα τα εμπόδια  με επιμονή και υπομονή θα ξεπεραστούν. Οι πρώτες έξι εβδομάδες είναι εβδομάδες προσαρμογής τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.
 
 
 
ΓΕΝΕΣΙΣ & ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Σωστά λοιπόν ο μητρικός θηλασμός θεωρείται ένα αναντικατάστατο δώρο της φύσης. Στο ΓΕΝΕΣΙΣ, με τη βοήθεια εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού, θα σταθούμε δίπλα στη νέα μητέρα και το νεογέννητο μωρό της, παρέχοντάς τους ένα ζεστό και ήρεμο περιβάλλον, καθώς και όλες τις πολύτιμες συμβουλές και οδηγίες για να απολαύσουν και να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.
 
Από τις πρώτες στιγμές της γέννησης η μητέρα και το μωρό της είναι σημαντικό να έρθουν κοντά και να βιώσουν αυτό το μοναδικό συναίσθημα. Στην αίθουσα τοκετών το νεογέννητο θα τοποθετείται στο στήθος της μητέρας του για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να καταφέρει να θηλάσει για πρώτη φορά, ενισχύοντας έτσι την επαφή “δέρμα με δέρμα”, η οποία είναι πολύ σημαντική για έναν πετυχημένο θηλασμό στο μέλλον.
 
Στους νοσηλευτικούς ορόφους θα υπάρχει η δυνατότητα για “rooming-in”, η παραμονή δηλαδή του νεογνού δίπλα στη μητέρα του για όλο το εικοσιτετράωρο και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο μαιευτήριο. Έχει αποδειχθεί ότι η παραμονή του βρέφους στο πλευρό της μητέρας του, ενδυναμώνει τη μεταξύ τους σχέση και θέτει τις βάσεις για τον αποκλειστικό θηλασμό.Επίσης στους ορόφους υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος θηλασμού για τις μητέρες που δεν έχουν δυνατότητα "rooming-in"
 
Το εξειδικευμένο και ειδικά καταρτισμένο προσωπικό θα βρίσκεται κοντά στη νέα μητέρα έτοιμο να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί σ’ αυτή τη σημαντική προσπάθειά της, ενώ θα βρίσκεται πλάι της ακόμη και μετά την έξοδό της από το μαιευτήριο μέσω μιας εικοσιτετράωρης συμβουλευτικής και υποστηρικτικής γραμμής που θα δημιουργηθεί με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ή αποριών, που ενδέχεται να προκύψουν αργότερα.
 
Πολύ σημαντική είναι και η προσπάθεια που γίνεται και για τα νεογνά που  νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας του ΓΕΝΕΣΙΣ.  Ακόμη λοιπόν και στις περιπτώσεις που το νεογνό πρέπει να αποχωριστεί από τη μητέρα του, θα γίνεται προσπάθεια από το ειδικά καταρτισμένο προσωπικό της ΜΕΝΝ ώστε οι μητέρες που έχουν γεννήσει πρόωρα τα μωρά τους να διατηρούν το μητρικό τους γάλα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 
Ιδιαίτερα για το πρόωρο νεογνό, το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή (τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα γυναικών που γεννούν πρόωρα έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λευκώματα από το γάλα γυναικών που γεννούν κανονικά). Η προσπάθεια αυτή θα γίνεται με τη χρήση θηλάστρων ξεκινώντας άμεσα και για όσο διάστημα το πρόωρο νεογνό δε θα είναι σε θέση να θηλάσει, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική τράπεζα γάλακτος για εκείνο. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα, όταν το πρόωρο νεογνό θα είναι σε θέση να σιτιστεί, αμέσως να του δίνεται το γάλα της μητέρας του. Μόλις όμως η γενική κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει, θα τοποθετείται στο στήθος της μητέρας του και με τη σωστή εκπαίδευση θα προάγουμε και θα εγκαθιστούμε το μητρικό θηλασμό και στα πρόωρα νεογνά.
 
Το μητρικό γάλα είναι μοναδικός θησαυρός που προσφέρεται δωρεάν!
 
 

1 Ιατρείο
ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ 205, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
ΤΗΛ. 2310668680
 
2 Ιατρείο
ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΠΡΑΚΗ 21Α & ΚΑΤΣΙΜΙΔΗ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ. 2310948787